Terijoensalavan juuristo

P s s t . . . Oletko jo tutustunut Viherpihan uusiin blogeihin

Kysyjä: Sipi,
Jaa

Kuinka syvälle maan sisään terijoensalavan juuret ulottuvat? Tontillamme on peltoon upotettu maalämpöputkisto noin 110 sentin syvyydessä. Nyt mietimme, voiko lähelle istutetuista salavista olla putkistolle haittaa jossain vaiheessa.

Vastaus: 

Terijoensalava kasvattaa juuristonsa yli metrin syvyyteen ja sivusuunnassa huomattavasti latvusta leveämmäksi. Mikäli kysymyksessä olisi salaojaputki, salavien juuret tukkisivat putken melko nopeasti. Maalämpöputket ovat kuitenkin umpiputkea, joten lähistöllä kasvavien puiden juurista ei käsittääkseni ole putkistolle haittaa.

Istutusetäisyyksistä on kuitenkin annettu yleisiä ohjeita esimerkiksi katu- ja tiealueilla, jossa puuntaimet suositellaan istutettavaksi vähintään 2,5 metrin etäisyydelle putkilinjoista. Juuriston kasvu verkostoon on mahdollista estää esimerkiksi maahan pystysuoraksi seinämäksi upotetuilla aaltopeltilevyillä.

Jaa

Kommentit (1)

Olemme poistamassa noin 10m korkuista Terijoensalavaa. Juuret ovat sivusuunnassa pahimmillaan 10 cm pakasuisia. Onko puulla vielä paalujuurikin kun ei vielä inahdakaan?

Lisää uusi kommentti