Bambun kasvatus

P s s t . . . Oletko jo tutustunut Viherpihan uusiin blogeihin

Kysyjä: Bambu,
Jaa

Onko Suomessa mahdollista kasvattaa bambuja puutarhan koristekasveina? Ja mistä taimia tai siemeniä voi saada?

Vastaus: 

Eksoottisten bambujen kasvatukseen avomaalla on oloissamme suhtauduttava varauksella. Aivan eteläisen Suomen lämpimillä ja suojaisilla kasvupaikoilla talvehtiminen saattaa onnistua, mutta muualla maassamme pakkanen palelluttaa leutoa ilmastoa suosivan koristekasvin.

Avomaata paremmin bambu viihtyykin meillä ruukkuviljelyssä. Taimet tuodaan sisätiloihin syksyllä ilmojen viilennyttyä ja talvetetaan 0 –+8 asteisessa valoisassa paikassa.

Jos kuitenkin haluat kokeilla ulkokasvatusta, istuta bambun taimi keväällä puolivarjoisalle paikalle kuohkeaan ja syvämultaiseen, ravinnepitoiseen maahan. Matalat bambut talvehtivat yleensä korkeita lajikkeita paremmin lumisuojan turvin. Kun kasvualusta on loppuvuodesta kevyesti routaantunut, peitä kasvin tyvi ilmavalla havukerroksella ja kietaise sydäntalvella pakkaspeite versoston suojaksi. Mikäli maanpäällinen versosto paleltuu, mutta juuristo säilyy hengissä, bambu kasvattaa uudet oksat menetettyjen tilalle.

Bambun siementen saatavuus on heikkoa. Sen sijaan ainakin Kauppilan Puutarhakeskus, www.kauppila.fi, Turussa välitti viime vuonna bambujen taimia.

Teija Heinonen

Jaa

Kommentit (35)

Meillä näyttää bambu talvehtineen siirtolapuutarhamme kasvimaalla talven yli. Ostin taimen ihan loppusyksystä, joten en voinut istuttaa sitä lopulliseen paikkaan.

Saa nähdä, mihin sen istutan ja miten se selviää ensi talvesta täällä Kokkolassa.

Lisää uusi kommentti